Meslek Seçiminde Gelecekteki İş Olanaklarının Değerlendirilmesi.

Meslek Seçiminde Gelecekteki İş Olanaklarının Değerlendirilmesi

Merhaba! Bugün sizlere kişisel bir hikâyemle eşlik ederken gelecekteki iş olanaklarını nasıl değerlendirebileceğimizden bahsetmek istiyorum. Çünkü hemen hepimiz bunun ne kadar zor ve karmaşık bir süreç olduğunu biliriz. Umuyorum ki benim tecrübelerim sizin de işinizi kolaylaştırır.

Geleceğin İş Dünyası Ve Meslek Seçimleri

Üniversite sınavına hazırlandığım yıllarda benim de başıma gelmişti. Tarla yeşerince hangi başağın boğday, hangi başağın arpa olduğunu anlamanız çok zor olur. Yüzlerce farklı bölüm ve meslek arasından kendime en uygun olanını seçmeye çalışıyordum.

  • Ne yapmak istiyorsunuz?
  • Ne yetenekleriniz var?
  • Gelecekte hangi işler revaçta olacak?

Özellikle son soru oldukça stresli ve belirsiz. Bana göre, bu konuda etkili bir karar vermek için iyi bir araştırma yapmanız ve belli bir vizyon oluşturmanız gerekiyor.

Dünya Ekonomik Forumu’nun (World Economic Forum) 2025 yılında öne çıkacak meslekler listesi gibi birçok güvenilir kaynaktan bilgi edindim.(1). Nihayetinde şuna karar verdim: teknoloji merkezli bir meslek seçmezsem, günün birinde işsiz kalabilirim. Teknoloji sürekli gelişiyor ve birçok sektördeki düzeni değiştiriyor. Aynı zamanda yeni iş olanakları da yaratıyor.

Kendi Tecrübem

İşte tam bu noktada kendi hikayem devreye giriyor. Çünkü ben de lise son sınıfta tıpkı sizin gibi gelecekteki iş olanaklarını düşünerek Bilgisayar Mühendisliği’ni seçtim. Ancak, bilgisayarlarla hiç ilgim olmadığı için zorlandım ve başarısız oldum. Sonuçta, yeteneklerini ve ilgilerini görmezden gelerek sırf ‘gelecekte iş imkanları geniş’ diye bir bölüm seçmek büyük bir hata.

Şimdi geriye dönüp baktığımda keşke ilgi ve yeteneklerimi ön planda tutup bu alanda gelecekte hangi iş fırsatlarının olacağını araştırsaydım…” diyorum.

Sonuç

İşte budur dostlar! Meslek seçiminde gelecekteki iş olanaklarını değerlendirebilmek, kağıt üzerinde kolay görünen ama pratikte oldukça zor bir süreç. Ancak bu süreç boyunca ilgi ve yeteneklerinizi de göz önünde bulundurmanız çok önemli.

Yani hem içinde bulunduğumuz ve gelecekteki iş dünyasını düşünmeliyiz hem de ne yapmaktan hoşlandığımızı, nelerde iyi olduğumuzu. İşte bu ikisini dengeleyip bir yol çizdiğimizde doğru meslek seçimine ulaşabiliriz. Unutmayın ki dünyadaki tüm işler ve meslekler için bir talep vardır. Yeter ki siz ne yapmak istediğinizi bilin ve bu konuda kendinizi geliştirin.

References:

  1. World Economic Forum

Similar Posts