Sınavda Hızlı ve Doğru Okuma Taktikleri
Herkes selam! Bugün size, sınavda hızlı ve doğru okuma konusunda yardımcı olabilecek bazı makalelerimizi paylaşmak istiyorum.
Sınavda Hızlı Okuma
Herkesin başına gelmiştir değil mi? Saat, sürekli ilerlerken, kağıdımız hâlâ dolu. Bence bu, sıkça yaptığımız ve üzerine düşünmediğimiz bir hata. Bu konuda biraz araştırma yaptım ve doğru okuma hızı konusunda birkaç öneri buldum. Peki, hızlı okuma demek ne anlama geliyor?
Hızlı Okuma Nedir?
Hızlı okuma, genelde dakikada 200 ila 400 kelime okuyabilen normal bir okuma hızını aşmak anlamına gelir. Yani hedefimiz, okuma hızımızı dakikada 600-700 kelimeye çıkarmak olmalı. Hızlı okuma tekniklerini öğrenirken, metin üzerindeki odaklanmamızın yanı sıra, anlama yeteneğimizi de geliştirmeliyiz (Aydemir ve diğerleri, 2014).
- Baştan başlayıp sonuna kadar metni gözden geçirin.
- Anlamı olmayan ya da metindeki anlamı değiştirmeyen kelimeleri göz ardı edin, bu kelimeler genellikle ‘ve’, ‘ya da’, ‘ama’ gibi bağlaçlardır.
- Anahtar kelimelere ve ipuçlarına odaklanın.
Sınavda Doğru Okuma
Evet, hızlı okumak önemli ama doğru okumak da bir o kadar mühim. Anladığınızı doğru bir şekilde ifade edebilmek için, metni doğru bir şekilde okumanız gerekmektedir. Doğru okumak bir sanattır ve öğrenilmesi zaman alır (Cesur ve Saunders, 2011).
- Öncelikle metni bir bütün olarak anlamaya çalışın, cümlelere ve kelimelere odaklanmayın.
- Anlamadığınız kelimeleri not alın ve sonradan bakın.
- Metni paragraflara ayırın ve her paragrafın ana temasını belirleyin.
Kısacası, hızlı ve doğru okuma, birbiriyle ilişkili iki beceridir ve her ikisini de geliştirmek başarınıza büyük katkıda bulunabilir. Umarım bu konuda size biraz olsun yardımcı olabilmişimdir. Unutmayın, pratik yapmak mükemmelleştirir. Kendinize iyi bakın, görüşürüz.
References:
Aydemir, N., Şen, Y. S., & Şen, M. S. (2014). Reading speeds of 3rd graders with normal development. Argument Clinic, 7(4), 175-184.
Cesur, S., & Saunders, G. (2011). The effect of reading strategy training on L2 reading comprehension: A quasi-experimental study. Reading Matrix: An International Online Journal, 11(2), 132-140.